Популярное Новое

Молитва на Святий вечір

06 января 2017 Просмотры 135
Реклама
Відзначення свят Різдва Христового нагадує, що через Ісуса Христа до людей прийшов Бог. Отож народження Бога є знаком найбільшого обдарування людини. Бог дарував людям себе в Ісусі Христі. Ця істина викликає в нас радість і щастя. Завдяки їй ми стаємо добрішими одне до одного і більш доброзичливими. Також ця істина доводить до нашої свідомості, що “любов на щодень» — можлива, що вона може ставати нашим “хлібом насущним».

У Навечір’я Різдва ми в особливий спосіб єднаємося з тими, хто не може з нами сісти разом до спільної вечері. Знаком уз, що нас єднають, стає облатка. Тим, кого з нами немає, ми її висилаємо навіть у найдальші закутки світу. Все заради того, щоб виразити наш зв’язок і побажання добра. З думкою про неприсутніх ми залишаємо вільне місце при вігілійному столі. Цього вечора ми не повинні забувати, що Народження Спасителя — це прихід Бога до людей. Він приходить, щоб ми пізнали Боже запрошення до життя з Ним на всю вічність, у щасті й радості.

Різдво — це подія, якою Бог гарантує, що, перебуваючи в єдності життя з Ісусом Христос, ми осягнемо сповнення всіх своїх надій та очікувань. Усвідомлюючи ці великі дари, що їх несе людям Різдво Христове, ми маємо виразити Богові вдячність, що вказав нам повноту сенсу людського життя. Цю вдячність ми виражаємо молитвою, співанням колядок, а насамперед участю в різдвяному Євхаристійному богослужінні.

Найстарший господар брав ложкою кутю й промовляв молитву за покійних дідів і батьків, запрошуючи їх на вечерю. Для них та відсутніх членів родини на столі спеціально ставили ложки і тарілки (з них ніхто не їв і туди насипали куті). В деяких районах зберігся звичай підкидати ложку куті до стелі, приказуючи, щоб Бог послав багато приплоду в господарстві. Потім господар  виголошував молитву за сущих членів родини.  Страви споживали зі спільних мисок.

  • Вважалося доброю прикметою, коли на Святу Вечерю приходили одинокі, бідні, неприкаяні люди. Їх щедро приймали й догоджали.
Реклама
Реклама